Hvordan Koke Egg Som Smaker Himmelsk

  Posted on   av   No comments

Hvordan Koke Egg, den komplette guide?

 

hvordan koke egg

Hardkokt egg

Hvordan skal man egentlig koke egg? Det er et spørsmål mange lurer på. Svaret er enkelt, men også komplekst. Det er utallig mange måter å lage egg på å hver eneste måte er unik. I denne posten skal jeg dekke de mest kjente metodene. Når du er ferdig med å lese dette har du også funnet ut noen nye spennende måter å lage egg på.

Første metoden er kanskje den mest kjente metoden. Det er vanlig bløt, medium eller hardkokt egg. Du har sikkert gjort det utallig ganger. Det har sprek, det har blitt hardt, det har blitt bløtt, det har egentlig blitt alt annet enn det du ville. Kanskje noen ganger ble det perfekt, men hva som er vanskelig er å gjenta den suksessen gang etter gang. Her skal du få noen rettningslinjer som gjør det enkelt å lage det perfekte egget hver gang.

 

  • Kok vannet før du legger eggene i kjelen
  • Stikk hull på skallet sånn at egget ikke sprekker
  • Gjør klar en nedtellingsklokke
  • Kaldt vann i springen

 

Gjør du disse forberedelsene før du legger egget i kjelen øker sjansen for det perfekte kokte egget. Hvordan man skal koke egg kommer an på åssen du faktisk liker egget best. Liker du hardkokt er jobben ganske enkel. Kok 10 min er har du alltid hardkokt egg.

 

Størrelse på eggene

 

bløtkokt egg

Bløtkokt egg

En ting som må nevnes er at det er forskjell på størrelsen i eggene. Kjøper du gårds egg vil du oppleve at eggene er en del større enn de i butikken. Dette betyr ikke nødvendigvis at de er sunnere. Dagligvarebutikkene vil rett å slett ikke ha store egg. De vil ha jevn størrelse på eggene som gjør at de se fine å symmetriske ut. Dette gjør det til en utfordring å skrive hvordan koke egg. Forskjellige størrelse gir forskjellige koketider.

Har man f.eks et gårds egg kan bløtkokt egg ta opp mot 7-8 minutter, mens et egg fra dagligvarebutikken kan ta 5-6 minutter. Derfor er det avgjørende at du gjør deg noen tanker om hva som er store og små egg. Får du ikke tak i store egg fra en gård er ikke det noe problem. Dagligvarebutikken har økologiske egg som de kaller det. Dette er gjerne større egg enn de «vanlige» eggene du finner i hyllene. Sammenlign gjerne med «økologiske» egg da de gjerne er litt større.

Når vi snakker om store og små egg er det noen som drar sammenligninger med økologisk og vanlig. Dette har ikke noen sammenheng. Jeg skrev tidligere at butikkene vil ha jevnstore og like egg i pakkene de skal selge. Da tar man en gjennomsnitt over hvilke større som det blir produsert flest av og setter dette som en standard. Resten kalles økologisk.

 

Hardkokt Egg, for den kresne!

hardkokt egg

hardkokt egg

Hvordan koke egg? Med hardkokt egg mener man at gule kjernen i egget er hardt og ikke rennende. Noen syntes dette smaker best, mens andre liker bløtkokt bedre. Hardkokt egg passer veldig bra som pålegg siden gule kjernen er hard blir det ikke noe søl. Det som er så fint med egg er at det omtrent passer på alt!

Vil du oppnå det perfekte hardkokte egget har du flaks. For å oppnå dette trenger du nemlig omtrent ingen ferdigheter. Klarer du å koke vann klarer du å lage hardkokt egg. Jeg ville lagt egget i kjelen mens vannet var kaldt. Da varmer du egget opp samtidig som du varmer vannet opp. Dette gjør at du minsker sjansen for at egget sprekker under koking. Det eneste du trenger å følge med på egentlig er tiden. Jeg ville ikke anbefaler mer enn 10-12 minutter før egget er ferdig. Overkoker du det kan man nemlig få den såkalte «sprettball» egget. Til slutt blir egget seigt og slipper du det i gulvet kan det virke som om det vil sprette tilbake som en sprettball.

Hvis du skal skrelle egget. Dette kan være fordi du skal bruke det som pålegg eller andre ting. Da er det veldig lurt å ha rennende kaldt vann tilgjengelig. Etter du har kokt egget rundt 10-12 minutter tar du kjelen vekk fra varmen. Så tar du kjelen under det rennende kalde vannet for å kjøle ned eggene fort. Ikke bare fyll kjelen med kaldt vann, men la det renne over. Eggene er varme og vil varme opp vannet som er kaldt hvis du ikke tilsetter kaldt rennende vann konstant.

For å oppsummere. Legg egget i kjelen med kaldt vann. La vannet begynne å koke sammen med egget slik at du unngår fare for sprekk. Ferdig etter 10-12 minutter! Skal du skrelle egget, husk å avkjøl under rennende kaldt vann. Hvordan koke egg.

 

Bløtkokt Egg som smaker himmelsk!

Bløtkokt egg kan være litt vanskeligere. For å oppnå best resultat her trenger man faktisk litt trening. Begynn å legg merke til størrelsen på eggene du koker og hvor lang tid det tar før det blir perfekt. Tips her er å koke jevnstore egg for hver koking. Bruker du f.eks. et lite og et stort kan det resultere i at det ene blir hardkokt å det andre blir altfor lite kokt. Det virker enkelt når du leser det, men hvis du ikke har tenkt over det før er det ikke så lett.

Jeg har kokt noen tusen egg og har funnet ut den tiden som gir oftest best resultat. Det er vanskelig å si noe eksakt siden du mest sannsynlig ikke har samme størrelse på egget som det jeg har. Når det er sagt pleier jeg å koke et standard egg på akkurat 6 minutter.

Det er forskjell fra hvordan du koker hardkokt egg og bløtkokt egg. For det første må du koke vannet før du legger egget opp i kjelen. Det som kan skje da er at egget sprekker. Det er 2 muligheter for å unngå dette.

 

  1. Ta ut egger fra kjøleskapet 1 time før du skal koke det.
  2. Stikk hull med en nål på toppen eller bunn av egget

 

Gjør du en av disse tiltakene vil ikke egget sprekke. Noe som også gjør at egget ikke blir jevn kokt, siden noe av egget flyter ut i kjelen. Det er også viktig å kjøle ned egget etter det er gått 6 minutter. Dette er også et «doing by learning». Ikke kjøl for mye da egget blir kaldt, men ikke for lite sånn at du ender med et hardkokt egg. Jeg pleier å helle ut det kokene de vannet å erstatte det med kaldt rennende vann i 1 minutt eller 2. Hvordan koke egg

 

Egg Koketid

For å summere opp koketidene til hardkokt, lettkokt og bløtkokt egg.

  • Bløtkokt egg: 3-6 minutter
  •  egg: 6-8 minutter
  • Hardkokt egg: 8-10 minutter

 

Følger du disse tipsene vil du bli overrasket over hvor enkelt det faktisk var. Mange velger å satse på «flaksen» hver gang de skal koke egg. Jeg andbefaler heller å bruke litt tid på å forstå hvordan koke egg. Du får igjen for dette på både smak og humør. Det er også mange andre måter å koke egg på, men disse er de vanligste.

egg koketid

 

Blogglistenhits

 

 

 

Categories: Uncategorized

Forfatter: admin

Comments

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *